Konferencija o zdravstvu o organizaciji Liječničke komore HNŽ/K

16.12.2016 18:59   |   608 prikaza

Konferencija o zdravstvu o organizaciji Liječničke komore HNŽ/K

Danas je u Mostaru održana jednodnevna konferencija o zdravstvu i zdravlju u Hercegovačko – neretvanskoj županiji/kantonu koju je organizirala Liječnička komora HNŽ/ K.

Pored velikog broja liječnika konferenciji su nazočili i predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, predsjednik Skupštine, premijer Vlade i pomoćnik ministra Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, predstavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, direktori županijskih zavoda, ravnatelji/ direktori medicinskih ustanova iz HNŽ/ K te predstavnici gospodarskog sektora, nevladinih udruga i medija.

Cilj konferencije bio je otvoriti javnu raspravu o glavnim problemima zdravstva između svih zainteresiranih strana, definirati strateške prioritete reforme zdravstva i pružiti smjernice za razvoj i prilagodbu zdravstvenih ustanova suvremenim okolnostima.

U dijelu konferencije u kojemu se govorilo o upravljanju sustavima u zdravstvu, odnosno problemima i perspektivama razvoja zdravstva, pored predstavnika ministarstva i ravnatelja/ direktora zdravstvenih ustanova, govorio je i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K, Rade Bošnjak.

Direktor Bošnjak govorio je o radu Zavoda, prihodima koje Zavod ostvaruje te rashodima i strukturi istih u odnosu na zdravstvene ustanove i druga prava osiguranika koja se financiraju iz sredstava Zavoda te rezultatima postignutim u protekle četiri godine, a isti se odnose na razvoj primarne zdravstvene zaštite, Integrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIS) te šifriranje usluga u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti (DRG).

Posebnu pozornost, direktor Bošnjak, posvetio je planovima i projektima Zavoda usmjerenim na daljnji razvoj primarne zdravstvene zaštite, IZIS-a, DRG-a, izradu postupnika i šifrarnika, razvoj Integriranog laboratorijskog informacijskog sustava te razvoj radiološkog informacijskog sustava (PACS), a sve s ciljem podizanja efikasnosti i efektivnosti ukupnog sustava zdravstva u županiji koji će rezultirati primijenjenom Integriranom zdravstvenom zaštitom na području HNŽ/ K. Primijenjena Integrirana zdravstvena zaštita u županiji osiguranicima će omogućiti brži i jednostavniji pristup zdravstvenoj zaštiti kao i povećanju kvalitete iste. 

U nastavku konferencije predstavnici akademske zajednice, gospodarskog sektora, udruga građana i medija govorili su o zdravstvu kakvo žele i trebaju, a potom je niz uglednih liječnika ove županije govorilo o problemima u zdravstvu te porastu malignih i kroničnih nezaraznih bolesti. 

Povezana fotogalerija

Provjera zdravstvenog osiguranja i odabranog obiteljskog liječnika*Vaš Jedinstveni Matični Broj